home

Wat is een mantelzorger?

Een mantelzorger is iemand die, niet beroepsmatig, langdurig zorg verleent aan een hulpbehoevende oudere, chronisch zieke of gehandicapte naaste.

Wat is een mantelzorgmakelaar?

Een mantelzorgmakelaar is iemand die regeltaken overneemt van mantelzorgers, zodat zij minder worden belast.
De mantelzorgmakelaars op deze website hebben de opleiding tot mantelzorgmakelaar succesvol afgerond en maken deel uit van het kwaliteitsregister van de BMZM (beroepsvereniging).

Waar kan ik een mantelzorgmakelaar vinden?

Op deze website vindt u mantelzorgmakelaars die u graag van dienst zijn in uw regio of provincie. Ook staan hier de zorgverzekeraars die een vergoeding bieden of zelf mantelzorgmakelaars in dienst hebben.

Kosten mantelzorgmakelaar

Gemeenten:
Onderstaande gemeenten financieren in 2022 de mantelzorgmakelaar uit de Wmo-gelden. Hierdoor is de dienstverlening van de mantelzorgmakelaar in deze gemeenten gratis.

Aalsmeer, Alkmaar, Amstelveen, Asten, Bergen, Bernheze, Bloemendaal, De Fryske Marren, Den Helder, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Brakel, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemstede, Heiloo, Helmond, Hollands Kroon, Houten, Laarbeek, Landerd, Leeuwarden, Nieuwegein, Nuenen, Oirschot, Ouder-Amstel, Schagen, Uithoorn, Zandvoort, Zeewolde.

Zorgverzekeraars:
Diverse aanvullende verzekeringen van ASR, CZ, De Friesland, Ditzo, HollandZorg, Interpolis, IZA, IZZ, Menzis, National Academic, Nationale Nederlanden, Ohra, ONVZ, PMA, PNOzorg, Pro Life, Promovendum, PZP, Salland, Studenten Goed Verzekerd, UMC, United Consumers, Unive, VGZ, VvAA, Zekur, Zilveren Kruis, ZorgDirect, Zorg en Zekerheid, en Zorgzaam, vergoeden in 2022 de kosten van een mantelzorgmakelaar of hebben eigen mantelzorgmakelaars in dienst. Neem daarom altijd eerst contact op met uw zorgverzekeraar.

Pgb:
Is er een Pgb met een vrij besteedbaar budget vanuit de Wet langdurige zorg? Dan kunt u dit ook gebruiken om de mantelzorgmakelaar in te schakelen.

Werkgevers:
Sommige werkgevers zijn bereid om de mantelzorgmakelaar in te schakelen om uitval op het werk te voorkomen.

Particulieren:
In alle andere gevallen wordt een richtprijs van € 70,- per uur gehanteerd.
Vraag daarom uw gemeente, uw zorgverzekeraar of uw werkgever naar de mogelijkheden om de mantelzorgmakelaar ook daar in te zetten!

nieuws

'Maak mantelzorg bespreekbaar'

Ruim een op de drie zorgmedewerkers is naast het werk mantelzorger. Bijna de helft van hen verleent een tot twee keer per week mantelzorg. De organisatie kan de mantelzorger helpen door het bespreekbaar… Lees verder >>

Campagne 'Mantelzorg wacht niet'

Mantelzorg.NL is een campagne gestart om mensen bewust te maken van de mogelijkheid dat zij mantelzorger kunnen worden en hoe zij zich daarop kunnen voorbereiden. "De tijd vliegt. Je agenda is vol. Werk,… Lees verder >>

Samenwerking zorgpartijen belangrijk

Een goede onderlinge samenwerking tussen verschillende zorgpartijen is belangrijk voor het gevoel van veiligheid en rust bij ouderen en mantelzorgers. Dit geeft hen het vertrouwen dat zorgverleners elkaar… Lees verder >>

Mantelzorgwaardering onder druk

De jaarlijkse waardering van mantelzorgers zoals een geldbedrag of cadeaubon daalt. Ook ontvangen mantelzorgers in 10% van de gemeenten geen individuele mantelzorgwaardering meer. Zonder inzet van de… Lees verder >>

Meer nieuws