Begripsverwarring

Mantelzorgmakelaar, zorgmakelaar, zorgregelaar: snapt u het nog?

Soms is de term (mantel)zorgmakelaar negatief in het nieuws, zoals bijvoorbeeld bij de failliete zorgmakelaar Europsyche of bij de sluiting van zorgmakelaar Aquilae.
Het probleem is dat bovengenoemde namen helaas geen beschermde beroepsnamen zijn.
Iedereen kan zich zo noemen en een praktijk of een bedrijf beginnen.

Het beroep en de naam ‘mantelzorgmakelaar’ (eerst nog ‘zorgmakelaar’ geheten) is in 1999 bedacht door Truus Oud van Taps in Zorg en Welzijn.
In 2000 werd door het ministerie van SZW subsidie verstrekt om een proefproject mantelzorgmakelaar uit te voeren.
In de jaren daarna werd de functie mantelzorgmakelaar met ESF-subsidie verder doorontwikkeld en werd tegelijkertijd een post-HBO-opleiding tot mantelzorgmakelaar ontwikkeld en uitgevoerd.

Ondanks pogingen van de initiatiefneemster om de het beroep ‘mantelzorgmakelaar’ geregistreerd te krijgen, is dit helaas niet gelukt.
De Mantelzorgmakelaar® raadt daarom alle mantelzorgers aan om - alvorens hulp bij een mantelzorgmakelaar te zoeken - eerst goed te controleren of deze mantelzorgmakelaar de opleiding tot mantelzorgmakelaar succesvol heeft afgerond.

De mantelzorgmakelaars op deze website zijn allen gecertificeerd en maken deel uit van het Kwaliteitsregister van de Beroepsvereniging van Mantelzorgmakelaars, de BMZM.